tuning@1-na-1.com


 












Prognoza za Beograd, Srbija

MOSTAR STREERACE    

Mostar. Sept 27, 2009

     2007 godine sam sa istim karavanom putovao za Mostar ali ovaj će se pamtiti jer su sva vozila bila u klasi‚ Gumball reli automobila, odnosno 3000 kubika radne zapremine ili preko.  Ovu su vozila koja pravdaju vozačeve greške!   

 

   Na preporuku jednog od učesnika u konvoju smo izabrali put preko Tuzle kao put bez mnogo krivina.  Pošto niko nije išao tim putem ranije, ispostavilo se da to nije bio dobar izbor,  punih 8 sati vožnje do Mostara.

     Negde na oko 80 km od Sarajevo,  zaustavila nas je milicija, imali su nalog da zaustave dva Mercedesa i dva Porsche-a. Kada su dve sede glave izmilile iz jednog Porsche-a i iz jednog Mercedesa, milicija se izvinila sa obrazloženjem da je očito došlo do zabune jer mi nikako ne možemo biti ti na koje se nalog za zaustavljanje odnosi.  Ovo zaustavljanje nam je dobro došlo da malo prošetamo jer se nigde nismo zaustavljali osim kada smo natočili gorivo na autoputu Beograd - Zagreb.

 

     U Mostar se okupilo 66 takmičara.  Najmanje ih je bilo u klasama 17, 16, 12 i 11. 

     Konvoj sa kojim sam došao, takmičari u klasi 15 je bio Siniša Torlaković iz Smedereva, u klasi 14, Igor Vučković.  U klasi 13, Slobodan Petošević i Nebojša Blagojević a u klasi 12 Zoran Blažević, svi iz Beograda. 

     Ova ekipa je smislila taktički plan kako da se pomogne Vučkoviću koji je prvi put nastupao sa novim vozilom u klasi 14.  Petošević će krenuti iz slabije klase i kada dobije Vučkovića, probiće u klasu 13 gde mu je inače i mesto.  Međutim, dobio ga je u prvoj vožnji i umesto da probije odmah u klasu 13, na startu je pogrešno krenuo tako što mu je auto proklizao i to se onda završilo katastrofalno po njega, izgubio je od Vučkovića!

     Nebojša Blagojević u klasi 13 nije dozvolio iznenadjenja, osvojio je 1 mesto. Zoran Blažević stvarno nema sreće, takmiči se od 2005 godine i nikad nije pobedio.  Kad je trebao da udje u finale klase 12, na pola staze mu je otkazala lamela.

 

     Od ostalih vozača iz Srbije, Meljkuti Čaba je osvojio 1 mesto u klasi 14 a njegov rodjeni brat Robert Meljkuti prvo mesto u klasi 12.  

     Najveća zanimljivost se dogodila u klasi 11.  Na start su izašla samo dva takmičara, Siniša Basta i Vlado Moravek.  Moravek je napravio RED LIGHT a Basta nije uspeo da potvrdi klasu 11 izvozivši samo 12 sekundi na 402 metra i time je bio diskvalifikovan.

     Organizatori su obavili besprekoran posao.  Jedino je malo zabune unosio novopečeni voditelj koji se nije dobro pripremio prilikom informisanja publike o tome šta se dogadja na stazi tako da je bilo povremeno komičnih situacija sa njim.

        

 

Slike takmičara

Video iz Mostara